Förra veckan började 14 ungdomar och nyanlända med att plantera träd åt Jokkmokks Allmänning. För Hugo Nilsson och Xhemail Rama är det första gången som de arbetar med det.

Hugo tycker det är skönt att jobba utomhus i naturen och ackordslönen ger bra betalt.

Xhemail Rama fick höra om jobbet från en vän som sade att det är ett tufft jobb. Då hade han skrattat och berättade om tiden som tomatplantör i Kosovo där de planterade tomatplantorna i gropar de grävt med sina händer.

I år testas ett nytt system för gödsling där en tub på planteringsröret släpper ner några gödselkorn vilket gör att varje planta får korrekt mängd gödsel på sig vid planteringen. Argrow är en gödselprodukt baserat på aminosyror som till skillnad från klassisk gödsel har ett mindre läckage av kväve. Den stimulerar rötterna och främjar tillväxten av mykorrhiza vilket leder till högre upptag utav näring och vatten.

Argininfosfat en basisk aminosyra som består av stor mängd kväve. Till skillnad från Nitratjoner är ämnet negativt laddat vilket leder till att ämnet binds till marken och spolas av den orsaken inte bort när det regnar. Det leder till att risken för övergödning av närliggande vattendrag förminskas.

 

You May Also Like