De senaste dagarna har Jokkmokks Allmänning tillsammans med arrangörer från Nordenskiöldsloppet arbetat intensivt med att färdigställa skidspåren inför lördagens tävling. 22 mil spår ska förberedas, prepareras och kvalitetssäkras inför de 300 startande skidåkare som kommer att ställa sig vid startlinjen i Purkijaur.

Det långa spåret kräver god kunskap om mark- och väderförhållanden av arrangörerna. Vegetationen varierar längs sträckan och därför är en samverkan mellan markägare, sakkunniga inom spårning och preparering viktig. Nordenskiöldsloppet är helt beroende av natursnö, vissa delar av spåret kommer att stärkas upp med extra snö från intilliggande marker. En annan viktig del av förberedelserna är att kontrollera isarnas tjocklek på de ställen där tävlingens spår passerar vattendrag.

Under måndagen åkte Allmänningens ordförande Anders Mattsson och Allmänningsförvaltare Christian Rimpi ut för att röja och förbereda spåret för pistmaskin. Med hjälp av bandvagn och röjningsverktyg förbereddes en fem mil lång sträcka av spåret.

-Fördelarna med att köra bandvagn innan pistmaskinen kommer är att snön blir ordentligt packad mot underlaget. Det är svårt att uppnå samma tryck med exempelvis skoter. Förklarar Mattsson som även var med och hjälpte till med förra årets upplaga med Nordenskiöldsloppet.

Hur ser förutsättningarna ut inför årets lopp avseende spårens kvalité?

-Jag tycker att det ser väldigt bra ut i år längs hela sträckan. Det har varit kalla nätter och bra med snö som har gjort att underlaget är fast. Prognosen för helgens väder ser också bra ut, så det verkar lovande, säger Christian Rimpi.

You May Also Like