Om mindre än 48 timmar går starten för den tjugotvå mil långa skidtävlingen Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk. Tävlingen är inne på sitt tredje år och lockar drygt 300 deltagare som antar utmaningen att testa sina fysiska och mentala gränser längs sträckan Purkijaur, Kvikkjjokk-Årrenjarka och Jokkmokk.

För många är tävlingen en kraftmätning av det extrema slaget och en punkt att bocka av på sin så kallade ”bucket list”. För paret Simon Nordlund och Andrea Wickbom är det andra, respektive tredje gången som de ställer upp i världens tuffaste skidlopp.

Hur kommer det sig att ni väljer att åka loppet igen?

-För min del så kunde jag tyvärr inte genomföra loppet helt förra året då jag drogs med en förkylning som inte var helt läkt, jag tvingades att avbryta i Kvikkjjokk-Årrenjarka (halvvägs). I år är jag frisk och tänker klara hela loppet, säger Simon beslutsamt.

För Andreas del resulterade föregående års deltagande Nordenskiöldsloppet i en hedervärd tredjeplats i damklassen och en prispeng på 20 000 kronor.

-Jag trodde att jag låg fyra efter femton mils skidåkning, men så stod mina föräldrar längs spåret och berättade att jag faktiskt låg trea om jag fortsatte att åka. Efter mat och lite värme så reagerade kroppen direkt med ny energi- de sista två milen kändes lätta, lite som om jag inte åkt skidor tidigare alls, förklarar Andrea.

Femton mil skidåkning och du kände knappt av det i kroppen?

-Nej (skratt), kanske inte direkt så. Men jag kände att kroppen verkligen tog till sig av energin som kom från maten. Jag tror verkligen att jag åt bättre det sista loppet än året innan, då var jag mer trött och kraftlös. Dessutom så hade jag ju bara åkt Vasaloppet som längst året innan, nu hade jag ett Nordenskiöldslopp i minnet.

”Bara ett Vasalopp som längst” kan ju kanske låta rätt mycket för de flesta oinvigda åkare. Är det bättre att åka Nordenskiöldsloppet flera år efter varandra för att få ett bättre resultat?

-Ja, jag tror faktiskt det. Jag upplevde att kroppen anpassade sig litegrand efter det första loppet. Den visste hur det skulle kännas och hur mycket mat som faktiskt krävdes före, under och efter ett lopp i denna längd. Det är häftigt att uppleva hur kroppen anpassar sig till extrema prestationer.

Nu är det nära till start, hur har förberedelserna sett ut hitintills?

-Vi har legat i träning under hela året för denna utmaning och känner oss förberedda. Såhär dagarna innan så är det mest fokus på återhämtning och uppladdning inför lördagen. Imorgon blir det dock ett lättare skidpass för att testa utrusning och vallning.

Har ni något extra ”ess” i rockärmen för detta år?

-I år kommer vi att åka tillsammans och peppa varandra mellan de långa avstånden till kontrollerna. När mörkret faller är det extra viktigt med sällskap och ljus från pannlampan. Vi har även planerat noga hur mycket näring som vi behöver få i oss under loppet. Min faster ska bjuda oss på mat vid Granudden, det bli lammkött och potatis i små bitar som är lätt att få i sig, säger Simon.

Stort lycka till med loppet!

-Tack!

OM

Andrea Wickbom
Ålder: 24
Från: Boden
Skidklubb: I19 IF
Gör: Studerar tränarprogrammet i idrottsmedicin i Umeå

Simon Nordlund
Ålder: 25 år
Från: Jokkmokk
Skidklubb: Jokkmokk SK
Gör: Jobbar och studerar

You May Also Like