Under Lördagen 17 november 2018, hölls Jokkmokks Sockenallmännings årliga höststämma i Bokenskolans aula i Jokkmokk. Ett sextiotaltal delägare besökte stämman.

Reservatsbildning samt markförvärv

Christian Rimpi berättade om extrastämman som hölls den 5 November. Där det beslutades om att godkänna lösningen som Jokkmokks Allmännings styrelse föreslagit, det innebär att Allmänningen förvärvar mark från Sveaskog, motsvarande värdet på den skog som löses in för reservatsbildning.

  • Det känns jättebra att denna affär nu är i hamn. Vi stod långt ifrån varandra till en början, men kompromissvilja och sökande efter alternativa lösningar har gjort att vi nu nått en överenskommelse som jag är övertygad om att alla parter känner sig nöjda med. Mest spännande känns dock arbetet med att utreda möjligheterna att bilda någon form av ekopark för den södra delen av Karatj-Råvvåive, samt ta fram en plan för det samma, säger Christian Rimpi, skogsförvaltare på Jokkmokks Allmänning.

Jokkmokks Iron Mines AB

En 15min föredragning hölls av Kurt Budge, där han gav sin bild av vad Kallaks potential är och hur Beowulfs filosofi med projektet är. Kurt Budge säger att:

  • ”Beowolf vill bjuda in Kommunen, kommersiella aktörer, Länsstyrelsen, berörda myndigheter och beslutsfattare, markägare, medlemmarna i Jokkmokks samebyar och andra parter med intressen i Kallak att ingå partnerskap och samarbeta, bedriva utvecklingsarbete och arbeta tillsammans mot gemensamma mål: Aatt skapa förutsättningar för Kallaks framgång och bygga upp en välmående, diversifierad och hållbar ekonomi i Jokkmokk.”

Efter JIMAB´s föredrag så fick allmänningsdelägarna ställa sina frågor till Kurt.

Sveriges Allmänningsskogars Förbund

Äntligen så fick vi träffa Karin Fällman som är vår nya Näringspolitisk kommunikatör för Sveriges allmänningsskogars förbund. Karin kommer att föra 24st allmänningars och besparingsskogars talan i Sverige. Karin berättade fastän hon bor i Stockholm så har hon sitt ursprung från Gällivare och har sedan bott i Lycksele. Så hennes hjärta lyssnar till inlandet och dess utmaningar och möjligheter.

Se mer på Sveriges allmänningsskogars förbund

Stämmomiddagen hölls på Hotel Akerlund som när just klar med sin ny renovering. Under middagen bjöds det på många härliga historier. Det var en god stämming bland de 160 gästerna som fanns på plats för att äta en trerättersmiddag.

  • Förrätt: Skaldjursbakelse med kräftor & räkor
  • Huvudrätt: Helstekt oxfilé med mandelpotatiskaka och sockerglaserade grönsaker toppat med rödvinssky & örtsmör
  • Efterrätt: Vit chokladmousse med hallon & smulkaka

You May Also Like