Jokkmokks Allmänning får Nordenskiöldsloppet på banan

Under Jokkmokks Marknad invigdes tävlingsspåren för årets upplaga av Nordenskiöldsloppet. Jokkmokks Allmänning har sedan tävlingens start medverkat för att stötta loppet, både ekonomiskt och med arbetsinsatser. Christian Rimpi, allmänningsförvaltare för Jokkmokks Allmänning brinner för aktiviteter som gynnar bygden och berättar om satsningen.

Loppet sträcker sig mellan Jokkmokk/Purkijaur- Kvikkjokk/Årrenjarka-Jokkmokk. Den totala distansen är 220 km, vilket gör loppet till världens längsta längdskidlopp och ultratävling på skidor i modern tid. Historien om skidloppet går tillbaka till 1800-talet närmare bestämt 1884 då sträckan åktes av tio deltagare. Vinnaren av loppet blev Pavva ”Paul-Lasse” Nilsson Tourda på tiden 21 timmar och 22 minuter, efter tävlingen hyllades Nilsson Tourda och de andra åkarna i nationell press som stora skidhjältar för bedriften. År 2016 öppnades spåren för första gången och 323 st deltagare stod redo i skidspåren för att utmana det 200 år gamla rekordet.

Varför har Jokkmokks Allmänning valt att sponsra ett skidlopp?

– Allmänningen har en lång tradition av att stötta olika satsningar i bygden med ekonomiska insatser och kunskaper. Nordenskiöldsloppet är en jätterolig satsning som skapar positiv uppmärksamhet för Jokkmokk, våra vackra skogar och en levande bygd.

På vilket sätt stöttar ni loppet?

– Vi har bland annat hjälpt till att med underlag för att samordna de olika markägarna som berörs av bansträckningen samt att säkerställa att se över bansträckningen för loppet. Min titel i det sammanhanget är därav numera banchef. Styrelsen i Jokkmokks Allmänning har beviljat att jag friställer en viss tid från mina ordinarie arbetsuppgifter till förmån för loppet. Utöver detta så har Allmänningen även sponsrat loppet med en pengasumma.

Har du själv funderat på att åka loppet?

(skratt) nja, tävlingsdjävulen väcks i och för sig alltid när det börjar dra ihop sig mot start, men lite självinsikt har jag faktiskt. Den är min fru som är den bästa skidåkaren i familjen!

Läs mer om loppet https://redbullnordenskioldsloppet.se/

Källa Backman, Olle ”Nordenskiöldsloppet 1884 – historien om världens hårdaste skidtävling”

You May Also Like