Cirka 60 kilometer söder om Jokkmokk och 80 kilometer norr om Arvidsjaur ligger byn Kåbdalis, på Luleåsamiska Goabddális med ett femtiotal permanent bosatta personer. Vintertid ser invånarantalet annorlunda ut. Då vallfärdar länsbor och världseliten av utförsåkare till den familjeägda skidanläggningen Kåbdalis skidliftar.

Företaget startades för 50 år sedan av Lars Gunnarstedt, en skidintresserad lärare som tyckte att det var för långt att köra till Arvidsjaur för att åka skidor. Istället byggde han en egen lift och lade grunden till det som idag är Kåbdalis skidliftar. Anläggningen drivs av bröderna Olov och Johan Gunnarstedt som precis stängt anläggningen för säsongen. Tack vare den sena våren i Norrbotten har säsongen varit lång och erbjudit god skidåkning fram till stängningsdagen.

– Vi har haft en fantastisk säsong och nu är det faktiskt så att de gäster som haft husvagnen uppställda hos oss har problem att få lös dem på grund av att det fortfarande är så mycket snö kvar, berättar Olov Gunnarsted ägare av Kåbdalis skidliftar.

Kåbdalis skidliftar drevs fram till början av 1990- talet som en sidoverksamhet av familjen Gunnarstedt. Vid millennieskiftet omsatte anläggningen två miljoner kronor och under 2016 så uppgick den bokförda omsättningen till 25 miljoner kronor. Anläggningen har idag sex liftar och dryga 450 kommersiella bäddar att erbjuda skidsugna gäster.

– Det har varit många år av kontinuerliga investeringar i anläggningen, vi märker att det ger resultat och under de tio kommande åren så planerar vi att bygga tre nya liftar, förklarar Olov Gunnarstedt.

Efter att ha investerat i företagets utveckling under många års tid behövde verksamheten ytterligare kapitaltillskott och tog därför kontakt med Jokkmokks Allmänning AB.

– Vi fick ett jättefint bemötande av allmänningen som såg potentialen i att investera i vår verksamhet. Det känns roligt att de vill vara med och stötta landsbygdsutvecklingen i Kåbdalis och hjälpa oss vidare med vårt arbete, säger Gunnarstedt.

Jokkmokks Allmänning AB investerar i lokala affärsrörelser i syfte att stärka det lokala näringslivets utveckling.  Christian Rimpi är extern vd för företaget och jobbar bland annat med att selektera de företag som ansöker om finansgivning.

– För vår del så kändes det tryggt att investera i en så pass etablerat och välkänt familjeföretag som Kåbdalis skidliftar. De har gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla sin affärsmodell och attrahera besökare från hela världen till sin verksamhet. Inte minst så är det en stor arbetsgivare och sysselsätter närmre 40 personer, vilket är jätteviktigt för bygdens framtid

You May Also Like