Från vänster: Anderas Nygaards, Jan Erik Länta, Ingemar Länta (i famnen) och Öyvind Moen. Foto: Emma Nordlund

För tredje året i rad så genomförde Jokkmokksbon Jan Erik Länta Nordenskiöldsloppet. Detta år beskriver han som det absolut tuffaste med de rådande väderförhållande som tävlingen hade. Det har dock inte släckt skidentusiastens intresse och han siktar på att fortsätta sitt deltagande i loppet.

Vad var det som fick dig att anta utmaningen med Nordenskiöldsloppet första gången?

-Jag tycker om att åka skidor och har tävlat och tränat i många år. Det kändes kul med ett lopp på hemmaplan, då passade jag på. Första året var mer som en expedition där jag lärde mig om loppet. De senaste två åren har jag testat att åka på i tävlingsfart.

Hur har tiderna sett ut genom åren?

-Första året så åkte jag på tiden 12 timmar och 30 minuter, men då var loppet förkortat på grund av att blivit blankis på alla sjöar, vilket resulterade i att man var tvungen att lägga om banan. Det andra året hade jag tiden 14 timmar och 40 minuter, och nu senast 19 timmar och åtta minuter.

Tiderna varierar en del mellan de två sista loppen, vad var det som bidrog till detta?

-Förhållanden för skidåkning är alltid lite olika. Andra året var det ganska snabbt före med hårda spår, detta år var det ett konstant snöfall och tungt före.

Hur har förberedelserna sett ut inför loppet?

-Det gäller att hitta din egen modell för träning och upplägg. Men generellt skulle jag säga att det är bra att åka några lite längre pass, gärna 4-5 mil och att åka in sin utrustning så att den fungerar bra.

Eftersom att du är Jokkmokksbo så har du fått ta del av Allmänningens sponsring där de betalar tillbaka startavgiften vid genomfört lopp, vad har det betytt för dig?

-Jag tycker att det är bra att man stöttar skidåkarna i Jokkmokk som vill åka loppet. Det blir positivt för alla.

Kommer vi att få se dig i fler Nordenskiöldslopp?

-Jag har inte hunnit fundera på nästa år än men det är inte alls omöjligt att jag står på startlinjen då.

OM
Jan Erik Länta
Ålder: 47 år
Yrke: Lärare och renskötare
Kuriosa: Släkt med Pavva lasse Tourda, den första som åkte sträckan 1884.

 

You May Also Like