Klockan sex på lördagsmorgonen den 24 mars gick starten för 350 skidåkare i lilla byn Purkijaur, belägen cirka en mil väster om Jokkmokk. Tjugotvå mil skidor i minusgrader och nysnö skulle avklaras i det som beskrivs som väldens tuffaste skidlopp. Ett Slovenskt nyhetsteam fanns på plats och loppet omnämns i SVTs vinterstudio med Björn Ferry som expertkommentator. Men var fanns lokal media?

Vilka var det då som stod där en krispig lördagsmorgon i Jokkmokks skogar redo att genomföra världens tuffaste skidlopp? Och hur hamnade dessa människor i Purkijaur?
Låt oss backa bandet se tillbaka till historien.År 1884 utlyste polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds ett skidlopp Jokkmokk-Kvikkjokk tur och retur, en sträcka på hela 22 mil. Tävlingen ägde rum mellan den tredje och fjärde april år 1884 och starten gick i Purkijaur. Pavva ”Pau-Lasse” Nilsson Tuorda vann loppet på tiden 21 timmar och 22 minuter. Han blev tillsammans med sina tio medåkare hyllad som skidlegender i internationell press. Därefter har ingen slagit rekordet, tills för två år sedan

Världens tuffaste skidlopp
År 2016 återupptogs det legendariska skidloppet av en sammansluten grupp skidintresserade människor och lokala företagare. Tillsammans ville de väcka liv i det drygt 130 år gamla mytomspunna loppet. Det nystartade loppet seglade upp som en klar stjärna på ultraloppshimmelen och lockade omedelbart världseliten inom skidåkning. Även världspressen fick upp ögonen för loppet blev omskrivet i ett flertal länder, därmed blev kommande års satsningar säkrade, loppet var här för att stanna.

Nordenskiöldsloppet sysselsätter närmre 500 funktionärer från Jokkmokk och grannkommuner. Trettio stycken ideella lokala föreningar tjänar tillsammans cirka 400 000 kronor per år i form av dagsverken i samband med loppet. Beräkningar visar att loppet ger intäkter till det lokala näringslivet motsvarande 7,5 MSEK. Efter Jokkmokks marknad är Nordenskiöldsloppet kommunens näst största event.

Årets lopp bestod av enorma prestationer
Ett tungt snöfall och kallt väder fick 120 av dessa 350 skidåkare att bryta. Segraren Andreas Nygaard vann loppet för andra gången i en spurtduell mot tvåan Öjvin Moen och Stanislav Rezak. Damloppet vanns av Emilia Lindstedt efter en imponerande insats, där hon kom i mål endast trettiofem minuter efter herrsegraren. Oliva Hansson kom två i damklassen och Maija Oravamaki kom trea. Bäste svensk i herrklassen var Björn Rydvall som gick i mål på tiden 13h 52min.

Loppets absolut mest imponerande insatser kanske dock kom från de åkare som åker skidor för att det är roligt, och ser denna tävling som en personlig utmaning. Inte minst alla de ideella insatser som krävts, och som har skapat sammanhållning i bygden.
Nordenskiöldsloppet bygger broar mellan människor och skapar framtidstro i en bygd som ständigt är under hot om avveckling. Loppet är viktigt för Jokkmokk, Norrbotten och besöksnäringen.

Varför vill inte regional media vara med och belysa denna fantastiska utveckling?

Christian Rimpi
Jokkmokks Allmänning

Robert Bernhardsson
Kommunstyrelsens ordförande Jokkmokk

You May Also Like